Luteiden torjunnassa on huolellisuus tärkeää
Palvelusopimus taloyhtiöille

Luteiden torjunta

Luteita ei kukaan halua kohdata, jonka vuoksi olemmekin panostaneet erityisen paljon huomiota hienovaraisuuteen ja siihen, että niiden torjuminen sujuu mahdollisimman huomaamattomasti.

Luteen tunnistaminen

Luteet (Cimex lectularius), eli lutikat ovat kasvaneet 2010-luvulla merkittäväksi ongelmaksi useissa kaupungeissa. Tyypillisimmät esiintymispaikat ovat siellä missä on paljon matkailijoita ja yöpymisiä kuten hotellit. Koteihin se kulkeutuu yleensä matkatavaroiden mukana matkustuksen lisäännyttyä.

Ludeongelmia?

Luteet ovat pieniä noin 4-8 millimetriä pitkiä, omenan siemen kokoisia ja muotoisia vaaleita, tummanruskeita tai syömisen jälkeen lähes mustia. Lude murskatessa haisee pahalle. Luteiden esiintymisen huomaa yleensä kutisevista näppylöistä, rakkuloista tai punaisista läiskistä iholla joskin kaikki ihmiset eivät reagoi luteen puremaan. Lude voi imeä verta myös kotieläimistä. Lutikoiden voidaankin sanoa olevan ihmisten eniten inhoama hyönteinen, eikä syyttä sillä:

  • Luteet elävät 4-8 kuukautta
  • Munivat elinaikanaan satoja munia (n. 1-5 munaa päivässä)
  • Munasta kehittyy nymphi n. 2 viikossa, joka on sukukypsä noin 5 viikon ikäisenä
  • Voivat elää ilman ruokaa jopa 8 kuukautta

Luteita-ja-niiden-munia-lattialistassa

Luteita-lattialistan-kiinnityskohdassa

Luteita ja niiden munia lattialistassa ja lattialistan kiinnityskohdassa.

Luteiden esiintyminen

Pienentääksesi mahdollisuutta saada luteita matkoilta kannattaa muistaa seuraava yksinkertainen EStorjunnan muistisääntö N.U.K.U.

Nosta majapaikassa sänkyjä ja tutki pohjaa sekä patjojen nurkkauksia.
Uhraa hetki aikaa löytääksesi merkkejä mahdollisista luteista tai niiden ulostejäljistä. Huomioi katsoa myös lattialistojen, tapettien sekä tavaroiden läheisyydestä. Muistathan, että et säilytä matkalaukkuja sängyn alla.
Kotiinlähdön koittaessa pura ensin laukkusi, tarkasta se sekä kaikki pakkaamasi tavarat huolellisesti.
Ulko- ja matkavaatteet on palattuasi hyvä laittaa heti kuivausrumpuun tai lämmittää saunassa n. 65-70 lämmössä kolmen tunnin ajan, mikäli epäilet majapaikassasi olleen luteita.

Torjunnan eteneminen

Luteiden torjunnassa on huolellisuus erittäin tärkeässä osassa. Kaikki mahdolliset paikat on tutkittava niissä huoneissa, missä luteita esiintyy. Tyypillisiä luteiden esiintymispaikkoja ovat sängyt ja 2-3 m säteellä olevat verholistat, tapettien reunat, lattialistat, sähkörasiat sekä seinillä olevat taulut ja peilit.

Torjuntakeinot

Torjuntakeinoina käytetään pääasiallisesti kemikaalein tapahtuvaa torjuntaa. Käyttämämme aineet ovat EU alueella hyväksyttyjä torjunta-aineita. Joissakin ongelmatapauksissa ja riittävän tilan myötä voidaan luteiden torjumiseen käyttää myös torjuntakeinona lämpötelttaa, jolla saadaan luteet torjuttua nopeammin. Lämpökäsittely on tehokas mutta arvokas toimenpide, ja se ei aina sovellukkaan ainoaksi käytettäväksi keinoksi. Lämmitettäessä pyritään teltassa nostamaan lämmitettävän kohteen lämpötila n. +52 celsius-asteeseen, jonka jälkeen tätä ylläpidetään useampi tunti. Käytössämme on tarvittaessa 5- 8 m3 siirrettävät lämpöteltat, joihin mahtuu suuremmat huonekalut kuten sängyt tai sohvat. Teltta voidaan tuoda asukkaan kotiin tilojen niin salliessa. Lämpökäsittelyn etuna on se, ettei kalliita huonekaluja tarvitse hävittää.

muurahainen

Tarvitsetko apua tuholaistorjuntaan? Ota yhteyttä Anticimexin asiakaspalveluun!

p. 0207 495 706

EStorjunta on nyt Anticimex
Copyright © 2023 Anticimex Oy